Znano? Potem si zaslužite pohvalo, tako vi kot tudi vaš otrok! Če vztrajno postavljate »pravila igre« in jih ponavljate toliko časa, da se počutite kot stara pokvarjena plošča, potem ste na pravi poti. ”Zakaj že?” se verjetno sprašujete. To zagotovo ne more biti dober znak, si mislite. In prav gotovo si tudi neubogljiv otrok ne zasluži pohvale, kvečjemu grajo. Preden me označite za nespametno, naj vam na videz absurdno trditev argumentiram skozi sledeč primer:

Otrok v določeni fazi razvoja v svoja usta vnaša vse, kar se znajde v njegovi bližini. Kot starši seveda tega ne želite niti ne smete dopustiti, saj morate zavarovati otrokovo zdravje – kljub temu, da razumete, da je vnašanje v usta eden izmed prvih otrokovih načinov spoznavanja zunanjega sveta. Ne le otroci, tudi starši imate torej s to dejavnostjo veliko opravka, saj se dogaja na dnevi bazi. Sčasoma boste verjetno težko ohranjali zadostno raven energije in volje, ki ju potrebujete za pogovor z otrokom glede neprimernosti njegovega vedenja. Preti vam nevarnost, da začnete predmete, ki se znajdejo v otrokovih ustih, avtomatizirano puliti ven, s čimer boste sicer dosegli svoj namen, a vaš otrok bo ostal nepoučen in bo svojo priljubljeno dejavnost nemoteno ponavljal dalje. Veliko bolj učinkovito bo, če se z otrokom pogovarjate, ponavljate, kaj pričakujete od njega, pa četudi boste zveneli kot pokvarjena plošča. S tem boste že v zgodnji fazi razvoja dosegli, da vas otrok posluša, spoštuje in upošteva vaša navodila, kar vam bo koristilo tudi leta pozneje, ko se boste z njim pogovarjali o drugih pomembnih temah, kot je na primer prihod domov ob dogovorjeni uri ali pa pospravljanje sobe. Če le pomislite, kaj bi se v tem primeru zgodilo staršu, ki avtomatizirano vleče predmete iz otrokovih ust, se boste hitro strinjali, da tega filma nočete videti. Razen, če želite svoje življenje posvetiti upravljanju z otrokovim življenjem namesto njega in mimo njega.

 
Tudi neubogljiv otrok si zasluži pohvalo, ne sicer z vaše strani, temveč z vidika njegovega miselnega razvoja. Starši, ki vzgajate s ciljem, da vzgojite ubogljivega otroka, dvakrat premislite o svojih namerah. Si resnično želite plašnega in pretirano ubogljivega otroka, v katerem bo zatrt vsak kanček samoiniciativnosti in samostojnosti? Neubogljiv otrok je pogosto neupravičeno na slabem glasu, vendar ste kljub sivim lasem, ki vam jih povzroča, lahko nanj ponosni, saj v procesu učenja in odraščanja ne nastopa v vlogi pasivnega odjemalca temveč aktivnega soustvarjalca dogajanja.

Maša Sternad,

prispevek za Nosečko

Zaupanja vredno. Strokovno. Odgovorno.