”In včeraj je bilo moje dete spet angelček. Hotel je jesti v mojem naročju … ja, seveda … vsak dan bomo tako jedli, samo, da bo čutil mojo bližino. Pa kaj še. To je edinih 10 minut, ko hočem sedeti sama. Vse preostale minute in sekunde pa itak vsi po vrsti visijo na meni. Najprej mali, nato mala, zvečer pa še mož.”

 To je zgolj ena izmed mnogih izpovedi staršev, ki so se izgubili v iskanju tiste magične metode, s katero je mogoče razrešiti še tako kompleksen vzgojni problem. Vzgoja in izobraževanje otrok postajata vse pomembnejši družbeni temi in prav je tako. Starši namreč nastopate v prav posebni vlogi, ki je bistvenega pomena za potek otrokovega celostnega razvoja in kvalitete njegovega življenja.


 

V želji, da bi za otroka čim boljše poskrbeli, se lahko kaj hitro znajdete v poplavi različnih vzgojnih metod in stilov – zelo verjetno ste že slišali za Montessori in Waldorfsko pedagogiko, pa tudi za avtoritarno in permisivno vzgojo, v zadnjih nekaj letih je veliko govora o povezovalnem starševstvu … Izbira je čedalje večja, tesnoba in zmedenost glede tega, kako ”pravilno” vzgajati otroke, pa verjetno še bolj. Otrok ne potrebuje idealnih staršev, temveč le dovolj dobre starše, je v svoji knjigi »Razvajenost – rak sodobne vzgoje« zapisal znan slovenski psiholog in psihoterapevt Bogdan Žorž. Nedvomno ima vsaka vzgojna metoda svoje prednosti, ki jih lahko mirne vesti vzamete za svoje in se po njih ravnate, če čutite, da je to tisto, kar za vas kot starše služi dobro in je hkrati tisto, s čimer uspešno vplivate na otroke v želeni smeri. A ne pozabite – ni pravilnih in napačnih vzgojnih prijemov, so samo bolj in manj učinkoviti. Bolj kot lepo zveneče vzgojne metode pa naj vas vodita vaš notranji instinkt in intuicija.

Naučite se poslušati svoje občutke in ravnajte skladno z vašo vestjo in prepričanjem. Opazujte, poslušajte svoje otroke in četudi še morda ne znajo govoriti, vam sigurno na kopico ostalih nebesednih načinov sporočajo, kako se počutijo. Upoštevajte jih, a ne pozabite tudi na svoje potrebe. Vzpostavite potrebne meje in najdite kompromis, s katerim boste vsi člani družine zadovoljni. In nikar ne dopustite, da tudi v vašem življenju pride do situacije, ko bo v celem dnevu obstajalo zgolj 10 minut časa, ki si ga želite presedeti sami. Kajti v tem primeru boste gasili požar, ki je že zdavnaj ušel izpod nadzora!

Maša Sternad,

prispevek za Nosečko

Zaupanja vredno. Strokovno. Odgovorno.