''Najpomembnejše pri otrokovem razvoju ni to, koliko informacij mu lahko v prvih nekaj letih stlačimo v možgane. Ključno je, ali smo mu sposobni pomagati razviti seznam raznovrstnih lastnosti, kot so vztrajnost, obvladovanje samega sebe, vedoželjnost, vestnost, srčnost in samozavest.''

ZAKAJ NEKATERIM OTROKOM USPEVA? je čudovita knjiga avtorja Paula Tougha, ki išče odgovore na eno izmed največjih ugank življenja - kdo postane uspešen in komu spodleti? Zakaj nekaterim otrokom... uspeva, drugi pa se izgubijo? Kako jim lahko pomagamo hoditi po poti, ki vodi do uspeha?

Smo preveč zagrizeno verjeli kognitivnim teorijam, pretirano poudarjali pomen intelekta ter zapostavili vsa druga področja človekovega razvoja? Res je, če boste čez prihajajoče poletje prebrali 50 knjig, boste prav gotovo izboljšali svojo bralno sposobnost in obogatili svoj besedni zaklad, kot če bi jih prebrali samo 5. A ta spretnost je precej mehanična, pri razvoju človekove osebnosti pa stvari niso tako preproste. Današnjim otrokom ne primanjkuje vedoželjnosti samo zato, ker nismo dovolj zgodaj začeli izvajati treningov za povečanje vedoželjnosti.

Avtor knjige trdi, da nas je konvencionalna modrost o otrokovem razvoju v preteklih desetletjih zavajala. Novejše raziskave podajajo veliko bolj kompleksen pogled na otrokov razvoj in nam posredujejo navdihujočo idejo o tem, da je značaj – in ne intelekt – ključen za uspeh in da ga je mogoče vzgajati.

 

Maša Sternad, prispevek za Nosečko

Zaupanja vredno. Strokovno. Odgovorno.