Varstvo je odprto med 7.00 in 16.30 uro. Zaradi uresničevanja načela otrokove koristi in dobrobiti, ki ga določa tudi Zakon o vrtcih, je zaželeno, da dnevna vključenost otroka v varstvo ne presega 9 ur.

Zajtrk je otrokom postrežen ob 8.00 uri. Do 9.00 ure so organizirane različne skupinske aktivnosti, ustvarjalne delavnice ter spontana otroška igra

Med 9:00 in 10:30 uro dopoldne se z otroki odpravimo na sprehod po bližnji okolici - obiščemo različna igrišča, se igramo v gozdu in na jezu na Gradaščici. Pogosto izkoristimo tudi možnost druženja s sovrstniki iz zasebnega varstva Lunba in Lumpa, organiziramo pa tudi daljše izlete (na primer v mesto in Tivoli, na kmetijo, na Rožnik). Potrebno je, da imajo otroci obutev in oblačila, ki so primerna tudi za dežne in snežne razmere (nepremočljivi čevlji, dežni plašč, kombinezon) - pri nas se namreč zgledujemo po znanem reku: '' Ni slabih vremenskih razmer, so samo slaba oblačila.'' V času dopoldanskega sprehoda otroci pojedo tudi dopoldansko malico. 

Ob 11.00 uri sledi kosilo in nato dnevni počitek, katerega dolžina je prilagojena individualnim potrebam otrok - imamo namreč ločeno spalnico, ki zagotavlja popoln mir in tišino.

Po počitku - običajno okrog 14.00 ure, se otroci okrepčajo še s popoldansko malico, nato pa se do prihoda staršev igrajo v igralnici ali na zunanji zelenici, kjer imamo hiško, gugalnik, poganjalce in v poletnih mesecih tudi bazen. 

 

Starše vljudno prosimo, da spoštujejo sledeč hišni red:

POSLOVNI ČAS VARSTVA je vsak delovni dan med 7:00 in 16:30 uro. Varstvo je zaprto ob praznikih in dela prostih dnevih. Odgovornost staršev je, da spoštujejo poslovni čas varstva. Otrok je lahko v varstvo vključen do največ 9 ur dnevno.

VHODNA VRATA na zelenico in v notranje prostore morajo biti zaprta tako, da otrokom onemogočajo samostojen izhod iz varstva.

Otroci lahko prihajajo in odhajajo iz varstva samo v SPREMSTVU STARŠEV oziroma ZAKONITIH ZASTOPNIKOV.

V VARSTVO SODIJO SAMO ZDRAVI OTROCI, zato v varstvu otrokom ni dovoljeno dajati nobene zdravstvene terapije.

Otroka, ki ob prihodu v varstvo kaže znake slabega ali neobičajnega počutja, VARSTVO NI DOLŽNO SPREJETI. Če slabo počutje nastopi med bivanjem v varstvu, se starše o tem obvesti, le-ti pa so dolžni čim prej priti po otroka.

Starši so dolžni VSAKO ODSOTNOST OTROKA SPOROČITI VARSTVU in navesti tudi vzrok odsotnosti, še posebej v primeru otroških nalezljivih bolezni, bruhanja in driske.

 

Smernice za ravnanje v primeru bolezni:

Za ohranjanje čim višje stopnje zdravja otrok v celotni skupini je pomembno, da pravočasno prepoznamo prve znake bolezni in otroku zagotovimo ustrezno oskrbo v domačem okolju. Otroku je potrebno omogočiti, da bolezen v celoti pozdravi doma, saj s tem preprečimo morebitne zaplete pri zdravljenju in dodatne okužbe zaradi oslabljenega imunskega sistema. To velja tudi v primeru antibiotičnega zdravljenja, četudi so nekateri pediatri mnenja, da se lahko otrok že po treh dneh zdravljenja vključi nazaj v varstvo. Izkušnje namreč kažejo, da so nekatere virusi (ki povzročajo npr. vnetja ušes in oči, rota virus, ipd.) nalezljivi dlje časa kot trdi zdravstvena stroka, zato lahko ob prekratki bolniški odsotnosti pride do epidemije bolezni v celotni skupini.   

V primeru vročine, bruhanja in driske mora biti otrok vsaj dva dni doma brez simptomov, preden se lahko vključi nazaj v varstvo. Ker je vročina obrambni mehanizem telesa in igra pomembno vlogo pri zdravljenju, je ni potrebno takoj zbijati z zdravili - merilo pri zbijanju vročine naj bo predvsem počutje otroka - potrebno pa je, da otroku zagotovite mir in počitek, ki ga v varstvu (kljub majhni skupini) ni mogoče zagotoviti. Z ustreznim in pravočasnim zdravljenjem lahko torej pomembno pripomorete k dolgoročnemu zdravju vašega otroka in ustreznemu razvoju njegovega imunskega sistema, prav tako pa preprečite širjenje bolezni v celotni skupini

V varstvu otrokom ni dovoljeno dajati nobenih zdravil, razen v primeru kroničnih bolezni.

 

POMEMBNO: Varstvo otrok Vrhovci je registrirano pri Ministrstvu za izobraževanje, znanost in šport (vodi se pod zaporedno številko 3/2015), kar zagotavlja, da so pogoji za opravljanje dejavnosti usklajeni s 24. a členom Zakona o vrtcih. 

Zaupanja vredno. Strokovno. Odgovorno.